Mijn gedachten over doelen stellen voor 2020

doelen-stellen-tips-2020
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat het in het ondernemers-wereld weer tijd is voor doelen stellen! Op social media zie ik dat veel mede-ondernemers hier heel druk mee zijn en daarom deel ik in deze blog mijn gedachten over doelen stellen. Hoe pak ik het aan? Waar let ik op? En waarom noem ik het liever geen doelen maar intenties? Je leest het hier.

Doelen stellen vs. intenties zetten

Laat ik beginnen bij mijn aversie tegen het doelen stellen. Ik vind de term doelen stellen namelijk heel naar. Een doel is in mijn ogen iets definitiefs, iets vasts. En je kunt je doelen behalen of niet. Daarmee leg ik onnodig extra druk op mezelf en dat werkt voor mij niet. Nu snap ik heel goed dat een doel ook een bepaald streven kan zijn, maar ik word blijer van het zetten van intenties.

Waar let je op bij het stellen van doelen?

Ongeacht of je het nou doelen of intenties noemt. Je wilt iets bereiken of je wilt meer of minder van iets. Wat ik altijd heel belangrijk vind is dat je ruimte open laat voor ontwikkeling, groei en spontaniteit. Je hoeft je doel dus niet helemaal SMART dicht te timmeren (dit verschilt uiteraard per situatie en per persoon).  Wat wel belangrijk is, is dat je realistische doelen opstelt. Wij – mensen – zijn onwijs goed in opgeven als een doel niet haalbaar lijkt. Daarom sneuvelen er al in februari zoveel goede voornemens. Kijk daarom hoe jij je doelen formuleert en waar jij je goed bij voelt.
Kies je ervoor om te zeggen:
  • Dit jaar ga ik elke dag vroeg op staan om 10 km te hardlopen
Of ga je voor:
  • Dit jaar wil ik meer bewegen en aan mijn conditie werken, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen.
De tweede formulering is veel zachter en liever voor jezelf. Als je een keer liever in je bed blijft liggen, heb je niet meteen gefaald. Bovendien is het ook makkelijker om vol te houden als je jezelf de ruimte geeft om eerst je conditie op te bouwen of te kijken of je hardlopen nou eigenlijk wel zo leuk vindt. Dit bedoel ik dus met ruimte voor ontwikkeling en spontaniteit.
doelen-stellen-tips

Categoriseren van doelen

Het nieuwe jaar is een frisse start en het liefst wil je alles tegelijkertijd doen. Maar let er wel op dat je niet te veel van jezelf vraagt en dat je jezelf ook de tijd geeft om een ontwikkeling door te maken. Wat mij helpt is om mijn doelen (of intenties ;)) te categoriseren. Ik heb hiervoor de categorieën: liefde en relaties, gezondheid, business, ontspanning en zelfontwikkeling. Voor elke categorie heb ik bepaalde doelen of thema’s waar ik aan wil werken. Zo kan ik makkelijker monitoren of ik nog bezig ben met de juiste dingen.

Extra tips:

  • Maak een visionboard. Het knippen en plakken zorgt ervoor dat je een duidelijker beeld krijgt van wat je wilt en hoe dat eruit moet zien. En laat visualiseren nou een onwijs krachtige tool zijn om je doelen te behalen.
  • Maak een actielijst met dingen die je NU kunt doen om dichterbij je doel te komen. Om in het voorbeeld te blijven: sportkleren klaarleggen de avond van tevoren, de trap nemen ipv de lift, vaker een wandeling maken in de pauze etc.
  • Soms stel je in januari een doel en kom je er in maart achter dat dit doel super onrealistisch of gewoon niet meer zo belangrijk voor je is. Dat is oké.
  • Monitor je voortgang. Dit kan op 100 manieren: evalueren, reflecteren, de cijfers in duiken, een dankbaarheidslijstje maken, een foto- of schrijfdagboek bijhouden. Kies wat bij jou past!